Wednesday, February 22, 2017

Bebel Malam Hari

Itu hari tahun 2016 nak masuk 2017, aku tak buat pun recap tahun 2016, aku tak cerita apa yang aku dah achieved tahun 2016, apa harapan aku untuk tahun 2017. Seperti biasa, aku bukan taknak menulis. Cuma tak berapa nak ada mood sangat. Sometimes aku berharap ada gadget yang boleh translate semua yang aku fikirkan jadi dalam bentuk penulisan, then aku transfer je ke edit post, lepas tu publish. Wallaaa..hari-hari boleh post entri baru gituh.

Sekarang baru bulan Februari, I am feeling the adrenaline rush. Setiap hari aku check planner aku, aku akan rangka hidup aku per week, per day. Aku akan check & plan 2,3 weeks ahead, aku akan tengok overall timeline untuk that particular month..then to the next month. Kadang aku rasa gementar. Gementar dengan masa depan. Entah apa yang aku kejarkan. Aku rasa masa berlalu begitu pantas. Februari terasa terlalu pendek. Dan aku sudah merangka untuk March dan aku rasa Ya Allah, penatnya jadi seorang Sofiya yang banyak fikir ni. Tolonglah bagi dia chill sikit.

Untuk tahun 2017, aku nak buat 3 benda ni.

1. Cari kerja baru, tukar kerja ke firm lain. I will always try and error sampai aku jumpa apa yang aku nak. Kadang orang kata jangan memilih. Bagi aku, aku ada hak untuk memilih apa yang aku rasa terbaik untuk masa depan aku.

2. Duduk rumah sewa. Diharapkan dapat kerja jauh sikit dari rumah family. It's time for me to detach & be independent, again. Duduk dengan family ni, bukan tak bagus. Anggap la aku ada reason sendiri.

3. Aku target nak amek exam INTERNATIONAL Swimming Teacher Award. Entah mampu entah tidak. Aku tak tahulah kenapa, kan aku pernah cakap aku ingatkan aku takkan mengajar renang dah lepas aku gi UK tu. Tapi bila balik Malaysia, benda ni datang balik. Aku start mengajar balik December 2016 and masih mengajar dengan aktifnya. Aku tak tahulah apa benda yang tengah happen dengan aku dan kerjaya swimming ni tapi kerjaya swimming ni dengan aku macam magnet. Demand sentiasa ada, sampai aku handle group ketujuh dah ni. Walaupun aku taknak, tapi ada je benda yang buatkan kelas-kelas tu datang kat aku. Walaupun aku taknak mengajar kanak-kanak dah tapi kelas kanak-kanak tetap datang pada aku. Sebab ajar kanak-kanak ni lagi penat dari dewasa tau tak. Tapi, aku percaya dengan takdir Allah. Aku rasa ada hikmahnya semua ni. Dia macam mixed feeling sebab penat kot nak uruskan dua kerjaya dalam satu masa. Tapi berada dalam air & ajar orang berenang tu satu terapi untuk aku. Mungkin Tuhan tahu apa yang aku perlu? Terapi? Entahlah. Sejak aku balik dari UK, banyak benda dah berubah. Aku yang berubah, keadaan berubah. Bahayanya seorang aku adalah aku tak reti nak express kesedihan aku, jenis bukan attention seeker bila aku sedih. I'm a good listener to people that I forgot that my heart exist too & it needs gentle care. Aku abaikan sedih aku sebab aku tak reti handle kesedihan sendiri which is so pathetic I hate myself for this (yeah, please gimme a hug, chocolate & ice cream. Sobs sobs). Then aku perasan dalam hidup aku ada dua benda yang bantu aku rawat hati aku sendiri. Kanak-kanak, dan kucing (actually aku memang animal lover pun). Dua benda ni, makhluk syurga. Aku happy bila handle dua-dua jenis makhluk ni. Aku terhibur. Aku sayang budak, aku sayang kucing-kucing aku. Budak-budak ni bagi aku suci. Tambahan pula aku berpeluang untuk lihat sendiri proses mengajar kanak-kanak autisme. (baru aku tahu ada program swimming for autisme) Sangat mencabar sebab kanak-kanak autisme tak sama dengan kanak-kanak normal, mereka tak communicate macam budak lain mahupun boleh terima arahan dengan baik. Not even eye contact. How to teach?Mencabar bukan?tapi after a while, macam rasa sayang. Hati aku tersentuh tengok kanak-kanak istimewa ni. Tersentuh tengok cikgu-cikgu sekolah istimewa tu layan anak-anak istimewa tu dengan baik. How nice this life is? Buatkan aku sedar duit bukan segalanya. So aku decide aku nak renew semua cert yang aku ada & amek international exam/course ni tahun ni, inshaAllah. Maybe sebab somehow aku menyesal tak buat exam ni sebelum aku gi UK dulu sebab programme ni under syllibus UK, dahla international. Aku patut boleh buat part time kat sana dulu. Islam makin berkembang, so, makin ramai orang Islam wanita nak belajar swim & mahu cikgu wanita yang ajar. Lagipun amek cert ni macam a really good career back up kot. Pergi negara mana-mana pun diterima. Aku pun tak yakin apa akan jadi dengan masa depan aku. Manalah tahu nak sambung PhD kat UK lagi. Aku boleh buat part time, ke dapat peluang kerja kat Dubai ke. Rasa macam nak merantau jauh lagi, almaklumlah takde komitmen. Takpe, berangan kan percuma. So, mendekati kanak-kanak tu special feeling. Sebab aku nak anak, tapi aku taknak kahwin. How? Awak nak kahwin kontrak dengan saya tak? (But I need good genetics.miahaha) Bukan taknak kahwin, cuma tak nampak bayang lagi & takde perancangan. So maybe inilah aturan Tuhan supaya walaupun aku takde anak lagi, tapi it's a good practise to handle kids. Tiring, but adorable & mengisi jiwa yang tak sedar tangisnya sendiri. Kadang budak menangis, aku kena tegas & heartless sikit, tapi lepas tu aku pun dukung la masa dia dalam air, pujuk-pujuk tepuk belakang homagad rasa motherly sangat huwaaa.

Kucing. Kucing aku pun manja semacam dengan aku, maybe sebab aku jadi bidan sambut diorang masa baru lahir. Then membesar sampai besar dah diorang macam ada connection dengan aku. Bonding gittew. Keluar pintu je terus terpa aku. Siap tahu nama diorang. Panggil je sure pandang then datang. Mavis paling manja dengan aku & lately semakin manja.Aku pun tak tahu kenapa. Ke dia boleh sense perasaan aku bila aku tak ok? Ke dia boleh sense yang aku nak tinggalkan rumah kalau aku dapat kerja jauh sikit dari rumah? Lately kalau duduk bersila depan pintu kayu rumah, dia mesti panjat peha aku & duduk lama-lama macam rindu ke nak berpisah ni, kadang menyondol minta belai or peluk. Manja sangat-sangat. Sayu rasa. Kadang aku rasa Tuhan slowly bagi apa yang aku nak walaupun aku tak verbally cakap apa yang aku nak. Aku agak suka kucing warna oren & warna all black. Mungkin sebab aku suka tiger & panther tapi aku tak dapat bela kucing besar maka dapat version kucing kecik pun jadila. Jadi selain kucing yang dah ada kat rumah, dulu ada kucing liar datang rumah. Jantan,warna oren, kitorang panggil dia Kentoi sebab ekor pendek. Dia telah mengerjakan kucing betina kat rumah sampai beranak. Anak dia cantik. Oren bulu kembang. Kiara namanya. Kalau nak cerita susur galur kucing-kucing kat rumah memang panjang ceritanya. Kentoi dah mati. Cumanya nak bagitahu lately aku selalu harap nak bela kucing warna all black pulak. dan harini ada kucing warna hitam datang rumah. All black. Jap, jangan fikir bukan-bukan, ni bukan kucing jadian ke black magic. (-__-') Hopefully.

So, apa sebenarnya yang aku bebelkan memalam buta ni? Apa point aku sebenarnya tadi? Jap, baca tajuk entri. Aku sudahkan sampai sini dahulu sebab ngantuk dah. Ok good night.

Sunday, January 1, 2017

Menjawab Email: Matlamat Hidup

Assalamualaikum kak sophie,

Saya nak tanya kak sophie, apa yang menyebabkan kak sophie determine nak jadi seorang arkitek? Saya ambil jurusan engineering dan sudah tahun ke 4, tapi tak tahu kenapa lately rasa menyesal ambil engineering sebab rasa diri tak mampu nak jadi engineer. Tapi saya fikir kalau saya tak pilih jurusan engineering ni, jurusan lain pun belum sure boleh bawa. Sekarang study week and mental memang tengah breakdown sebab makin lama makin nampak saya dah tak berminat dengan engineering berbanding kawan-kawan kos lain. Semua semangat nak belajar. Saya rasa berdosa pula bila malas belajar sebab belajar kena ikhlas. Saya pernah terbaca post kak sophie pasal semangat belajar + ikhlas Allah akan reward pada diri kita sebagai contoh kak sophie dan kawan2 yang berjaya sambung study luar negara. Saya ibarat tak ada matlamat hidup, umur da 22 tahun dan nak masuk 23 tahun tapi macam tak ada pencapaian hidup pun..hmm..Minta sangat pendapat kak sophie untuk nasihat apa faktor yang boleh menjadi semangat untuk kita buat sesuatu benda. Kalau kak sophie balas, saya nak ucap terima kasih sangat2.


Yang Benar, 

Hamba Allah (nama kena rahsiakan)


Waalaikumussalam. 

Jarang saya share email kat blog tapi sebab rasanya boleh bagi pedomen sikit kat orang lain yang mungkin menghadapi masalah yang sama, jadi saya pilih untuk share. Harap maklum juga, tak semua email yang saya dapat saya balas ya. Bergantung pada soalan yang ditanya. Tapi sebab email ni lebih pada luahan hati jadi tak susah untuk saya bagi pendapat. 


Okay,sekitar tahun 2010 ialah tahun akhir saya belajar di UiTM, macam awak juga, tahun ke-4. Masa tu pun saya breakdown teruk juga. Memang sama lah rasa macam awak ni. Rasa macam nak quit architecture lah. Rasa macam 


"kos apa yang aku study ni Ya Rabbi??" 


"kenapa aku amek kos ni Ya Rabbi?" 


"Kenapa budak kos lain boleh tonton drama Nora Elena tapi aku tak boleh,Ya Rabbi?" 


Masa tu saya rasa terlalu penat. Exam nak kena buat dalam 4,5 papers tak silap, projek yang 6 kredit hour pun kena berjalan & submit. Sudahnya saya menangis sebab terlalu penat. Saya ni jenis kalau sedih tak senang nangis, kalau penat sangat tu mudah sikit nak nangis. Masa ni ada bestfriend dari sekolah, kitorang duduk satu rumah sewa, dia banyak menenangkan (sebab dia antara budak yang ada masa nak tengok Nora Elena haha) 


Apa yang membuatkan saya determine? hurm.. Susah jugak nak jawab soalan ni. Yang saya tahu, masa saya study, saya fikir saya memang taknak extend, saya nak grad dengan kawan-kawan sama-sama. Saya taknak putus asa sebab putus asa memang bukan ciri-ciri yang ada pada saya.Sebenarnya bila dah sampai 4 tahun study, otak kita penat. Bila otak penat sekaligus akan efek pada badan pun penat. Lepas tu semua benda pun jadi negatif. Time ni memang segala setan tiga sahabat 10 keturunan ke apa memang mudah mendekati kita.  Tapi apa yang saya boleh nasihatkan, anggap macam ni lah. Bila kita ni menuntut ilmu, ilmu adalah sesuatu yang besar. Menuntut ilmu juga sejenis jihad. Hanya dengan izin Allah je kita boleh dapat ilmu ni. Kita kena berfikiran jauh. Bayangkan dalam ramai-ramai yang nak study course awak, tapi awak adalah insan yang terpilih? Meaning God knows you are capable of it. Sekarang masa belajar, memang awak akan fikir diri awak sahaja. You don't know what can you give in the future. 


Course kita memang berbeza, tapi bila saya jadi arkitek, saya sedar saya ada tanggungjawab pada masyarakat. Apa yang saya dapat (ilmu) dulu, sebenarnya adalah preparation saya untuk bagi balik pada masyarakat. Sometimes what you do in your life is not about earning money tau. Ada kepuasan yang berbeza kalau kita cuba memberi dengan ikhlas. Contoh, firm saya bekerja sekarang ialah specialist dalam buat hospital. Hospital ni kira dalam architecture field adalah antara bangunan yang sangat susahlah nak buat dari segi planning dia. Secara jujurnya, ia sangat kompleks yang saya tak nampak masa depan saya nak jadi hospital specialist (but never say never I know). Tapi yang buatkan saya bertahan tu bukan apa, sebab hospital kan tempat orang sakit? Tempat para doktor & nurse nak deliver kerja diorang? Kalau saya tak gunakan otak dan skill saya sebaiknya, tak baik lah kan? Janganlah buat kerja cincai-cincai. Hospital ni untuk orang ramai, bukan hak persendirian. Pulak tu kadang saya tengok planning surau ni lain macam, (sebab yang design plan bahagian tu staf cina maybe), jadi adalah menjadi tanggungjawab saya lah nak betulkan dan notify pada senior architect atau bos yang saya nak tukar layout. Dah kalau pintu masuk surau laluan dia kena lalu depan orang solat, takkan pulak lah saya nak buat dunno kan? Seringkas-ringkas layout planning pun penting tau. Kita ambil contoh cubicle tandas ajelah. Selalunya paip belah kanan ke kiri? Kat Malaysia ni of course lah kanan sebab bila kita pegang kepala paip tangan kanan, tangan kiri kita? pepaham jela untuk buat apa. Cuba kalau ada orang salah letak paip tu belah kiri dinding? abestu camne kekdahnya nak mencuci kemaluan tangan kanan pulak nih? Di sini culture pun memainkan peranan sebab kalau negara mat saleh, paip dalam cubicle memang takde, jenis toilet kering. So kalau ada arkitek mat salleh kerja kat Malaysia maybe dia akan confuse nak letak paip tu kat mana. Apa yang saya explain ni seringkas yang boleh yang orang senang faham lah, ni tak masuk lagi skop besar kan. Takpelah asalkan korang faham point penting yang saya nak bagitahu. 


So awak yang bakal engineer ni, saya tak sure awak engineering apa sebab engineering ada banyak bidang, mechanical?electirical?civil?mechatronic?chemical?. Mostly kawan-kawan saya yang study engineer, susah saya nak dengar diorang dapat kerja ikut bidang engineering yang diorang study. I think 90% of them kot yang bidang lari masa kerja, tapi masih boleh cope. Jadi kat sini lah peluang awak sebenarnya nak tahu awak minat ke tak bidang tu. Time belajar belum tentu boleh memastikan korang punya minat tu sejati ke tak.  Minat boleh datang kemudian. Korang kena kerja dalam industry dulu. Studies ni kadang-kadang meletihkan sebab kita dipaksa untuk study banyak subjects. Pengajian di negara kita ni sangat kurang mengamalkan study dengan first hand experience kepada students. Mostly exams, assignments, projects etc. Sebab tu students cepat penat. 


Lagi satu, masa study tu, ni happen masa saya final year degree & master la. Sebab waktu-waktu tu memang crucial yang rasa macam mental block apa semua ada. Tapi sentiasa lah sematkan dalam hati, do your best, Allah will do the rest. Berusaha sehabis baik. Allah tahu korang cheating ke tak dalam berusaha. Dia akan bagi ikut apa yang korang dah usahakan. Takde jalan pintas untuk berjaya. Just imagine, what if there are no engineers in this world? OMG teknologi takde? semua mesin-mesin takde? Orang cabut rumput pakai tangan tak pakai mesin rumput tu maybe? pesakit kat ward macam mana pulak kalau takde alat-alat mesin yang kompleks tu? Siapa nak calculate load kat bangunan ni nanti bangunan runtuh pulak nak harapkan arkitek design acah nak Zaha Hadid? You see, it's your responsibility, our responsibility in future, for society, for our nation, for our children, grandchildren, great great grandchildren. Otak kita memang kecik tapi tengok apa yang otak kita mampu hasilkan? Hebat bukan? Jadi nak bazirkan kelebihan tu ke just sebab penat and rasa lost? Lagipun, Malaysia ni negara membangun, saya pilih untuk balik serve negara sendiri sebab saya nak jadi antara tenaga yang membina Malaysia (selain Malaysia ada makanan super sedap haha). Saya taknak jadi orang yang putus asa dengan negara sendiri. (Not yet at least). Macam semut, kalau dia sorang je angkat makanan & bina sarang memang takkan berjaya, tapi kalau dia ada team yang bersama-sama dengan dia nak angkat makanan besar & berat dan bina sarang, akan berjaya bukan? Put this in mind: Don't be a selfish citizen who only complaints but not serving the nation. Let say awak taknak jadi engineer tapi nak jadi lecturer dalam bidang engineering satu hari nanti. Maybe awak tak jadi engineer yang practise, tapi dengan otak awak, ilmu awak, awak akan deliver knowledge yang ada,bagi pada students yang maybe setahun 100 orang ke satu batch, pastu mungkin half of the batch akan jadi engineer yang awesome lepas grad. So setahun awak dah tolong produce at least 50 orang engineer. Kalau mengajar 10 tahun? 500 engineer awesome maybe? Nampak tak apa yang awak mampu buat sebenarnya? Sebab tu salah satu cara untuk determine ialah untuk tak fikir untuk diri sendiri sahaja, think in long term, think for the future. (sebab saya rasa pun maybe saya akan mengajar satu hari nanti.)


Saya ada satu benda nak share, sebelum saya balik Malaysia, masa beberapa bulan nak habis study Master dulu kat UK, saya sendiri pun rasa ragu-ragu lagi betul ke saya nak jadi arkitek ni? Dah nak habis belajar pun saya rasa ragu-ragu. Sebab apa? Otak rasa penat lah nak fikir benda-benda kompleks ni, rasa macam tak capable pun ada gak. So saya jumpa councelor university saya. Macam besar pulak kan masalahnya. Sebab saya tanya what if I want to try other things other than architecture? Dia kata, dia faham sebab dia pun pernah ada dalam situasi saya, macam nak buat leap year gituh. So dia kata, sebelum buat leap year, at least try lah setahun kerja jadi arkitek. Tengok dulu awak boleh ke tak bekerja dalam industri ni. Kalau memang rasa bukan bidang yang awak nak, then buat lah leap year. So saya ikut nasihat dia. Saya kerja pun bolehlah nak dekat setahun jugak. So far minat tu ada, passion tu ada cuma yang belum puas di  hati ialah saya masih mencari leader yang hebat untuk saya follow. Belum jumpa arkitek hebat yang nak memberi ilmu dengan ikhlas , jadi saya akan teruskan pencarian. 



Kepada tuan yang bagi email, believe that you can, have a stronger mind. Doa, usaha, tawakal. Dah tahu hasil nanti, kalau berjaya kamu pasti akan lupa semua lelah ni sebab ni jenis lelah yang berbaloi. Kalau tak berjaya, usaha lagi, ilmu takde sempadan atau penamat. Kalau rasa negatif, pergi jogging atau swimming. Serius. Ada kajian scientific kalau anda work out, badan anda akan hasilkan endorphin yang membuatkan anda lebih gembira & positif. Maybe sebab tu kot sejak saya mengajar swimming balik & cuba amalkan at least jogging atau work out kat gym, saya rasa hidup lebih happy. Haha. Selalu senyum dan gelak,kat ofis je serius.LOL. 


p/s: Ni dah new year kan? Tahun 2017 bukan? sediakan diary 2017 kamu sendiri. Tulis apa azam tahun ni, azam mestilah yang reasonable okay, yang achievable kamu tahu kamu mampu. Setiap hari sebelum tidur baca atau re-write azam-azam kamu. Kajian membuktikan orang yang menulis perancangan dalam diary mereka adalah sangat sedikit. Tapi yang menulis perancangan ni lah yang paling banyak berjaya. Kamu mahu berada dalam kelompok yang mana? Jangan hidup di awang-awangan lagi brader sisturr.




Nah lagu favourite saya masa tengah study dulu. Masa tengah rasa down, nak siapkan project, mata dah berair-air tapi kugagahkan juga. Sekarang hanya tersenyum, semua tu kenangan manis yang membina diri saya yang sekarang. Dan saya tak pernah menyesal dengan masa lalu saya. 

My own mindset: 
I WAS NOT BORN TO BE A QUITTER, 
I AM ALWAYS A SURVIVOR, 
AND I WILL ALWAYS FIGHT IN MY OWN BATTLEFIELD.




Signing out with love, XOXO *ceh gedik*
Sophie Al Yahya

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...