Thursday, January 26, 2012

Review Filem "Sumpahan Kum Kum"

Hai semua!
Tadi aku pergi tengok wayang dengan bestfriend dari zaman sekolah. Biasanya movie Melayu selalu menghampakan aku. Filem Melayu terakhir aku tengok kat wayang adalah Misteri Jalan Lama. Serius, bosan giler rasa macam nak keluar panggung walaupun Afdlin Shauki yang punya cerita.Hee! rasa nak tumbuk perut comel Afdlin!  Haih. Disebabkan selalu kecewa dengan filem Melayu, maka aku buat study sikit lah sebelum menonton filem Sumpahan Kum Kum ni.

Oh, harini 26 Januari 2012, hari mula tayangan. Aku decide nak tengok pun sebab baca review orang yang pergi Pra tonton filem seram ni. Kalau tengok poster filem ni, aku rasa macam naah, macam tak best jek.*hah nampak sangat design poster sangat memainkan peranan penting dalam filem ok!!* Tapi review orang lain kata seram gilewww.. So aku pun nak tengok lah. Lalu memaksa bestfriend aku join. Dan menge-chup nak duduk tengah awal-awal lagi. Huahua..

Sinopsis *aku karang sendiri ni! semangat gila demi kum kum..* (semangat sebab kalau aku copy paste je macam baca surat khabar pulak kan)

*saje letak besar-besar kasi korang takut.huahua*




Mengisahkan tentang satu keluarga ni. Ada mak nama Mak Tom (lakonan Lidyawati), anak lelaki nama Adi (lakonan Fezrul Khan), si adik nama Shima, (Wawa Zainal), bini Adi bernama Nurul dan anak mereka Tini. Yang jadi hantu tu nama Mila *bukan Mila AF tau!* 


Cerita dia macam ni, Mak Tom ni sakit, lepas tu dia mati K.O. Mayat dia berulat. Sebenarnya dia ni ala-ala bomoh la sebab tu mati camtuh. Yang wujud hantu ni sebab Mila ni,dia buruk sebab banyak jerawat ke bintik-bintik apa entah.Makanya dia nak cantikkan muka dia pergilah jumpa Mak Tom untuk pakai susuk macam tulah. So masa Mak Tom ni masih hidup dia tolong Mila cantikkan diri. Tapi Mila ni dia langgar pantang. Sebab ramai puji dia cantik, dia tak sabar lah nak tengok cermin. Lepas dia tengok cermin, muka dia jadi lagi hodoh. Lepas tu jumpa Mak Tom balik sebab nak repair muka dia. Syaratnya, Mila kena minum darah 9 orang gadis sunti. 


Mila yang mungkin agak desperate ni menjadikan anak Mak Tom si Shima sebagai mangsa pertama. Dia bunuh anak Mak Tom. OMG!!.. tergamak dia bunuh anak orang yang tolong dia cantik? Ok lepas tu Mak Tom ni nak balas dendam, dia bunuh si Mila. Mila pun sempat jegilkan mata sebelum K.O dan bersumpah akan hapuskan gadis sunti keturunan Mak Tom selama beberapa keturunan. Lepas dia mati tula banyak gangguan berlaku di kampung tu. 


Anak Adi, Tini yang berumur 11 tahun tak pernah jumpa Mak Tom. Bini Adi ingat Mak Tom bencikan Tini. Tapi sebenarnya Mak Tom nak selamatkan cucu dia dari hantu Mila. Jadi dapat kah Tini diselamatkan? Jeng..jeng..jeng.. *boleh je kan bagi sinopsis tergantung macam ni?selebihnya korang tengok sendiri*  ;p

Ok habis sinopsis sekarang aku nak bagitahu sikit sebanyak persoalan dalam hati aku pasal filem ni yang kadang-kadang rasa macam kurang logika.

1) Kenapa Mila, nak bunuh Shima, takde ke orang lain dia nak bunuh? Memang cari nahas la bunuh anak bomoh yang dah tolong dia. Pelik.

2) Kenapa tagline hantu tu "Assalamualaikum kum kum.." (eh scary pulak type camnih malam-malam nih)  diguna masa Shima dalam toilet. setahu aku waktu tu Mila belum jadi hantu kenapa ada bunyi hantu tuh?Kalau nak bunuh diam-diam janganlah bagi salam kum kum tu kan..

3) Motif Adi nak jalan kat kubur malam-malam sensorang?

4) Kenapa Nurul, (bini Adi) dah nampak ada hantu perempuan kat seat belakang kereta dia tapi dia boleh terkejut sekejap aje. Lepas tu rileks balik padahal anak dia asyik duk sebut-sebut pasal Kak Mila nak ikut balik KL.

5) Setiap kali Adi & Nurul kena kacau, asyik terkejut berpeluh-peluh aje. Bukannya nak baca apa-apa doa ke ayat Qursi ke. Mungkin dia takut sangat kot kan.. *eh tapi tengok ending mungkin paham kot kenapa*

6) Tension kenapa Nurul berani nak buka pintu masa dia kurungkan diri dia dengan Tini dalam bilik padahal dah tahu hantu dah masuk dalam rumah. Berani gila. Aku pulak yang stress and cakap "jangan bukak laaa, hantu ada lagiiii!!"

7) Lepas semuanya selesai, mayat Mila dah ditemui dan dikebumikan, ada satu part tu roh Mat Tom menjelma berpakaian seba putih lagi suci beriman padahal sebelum tu dia jadi pocong muka buruk.Tanda kelegaan kah lepas semuanya selesai dan cucu dia selamat? *eh terbagitahu ending pulak padahal tadi suruh tengok sendiri*. Aku cuma rasa, apa relevannya, dia mati mayat berulat mungkin sebab yela, jadi bomoh, lepas cucu selamat roh dia jadi suci putih nampak beriman? Apakah?? Apa kena mengena dengan cucu selamat dengan dosa dan keimanan?

Jalan cerita agak ok la. Tak begitu menghampakan macam phew~ Misteri Old Road? Cuma cerita hantu Melayu ni dah boleh agak dah bila hantu nak keluar. Bila sound effect makin kuat, hantu takde. Bila keadaan sunyi, barulah hantu keluar. Takpun, bila pandang depan hantu takde, eh sekali rupanya hantu kat belakang daa.. So dalam 5 bintang, aku bagi 3.5 bintang lah kat movie ni. hehe. boleh ke potong bintang jadi setengah?
Plus, kalau sesiapa pernah tengok filem seram Khurafat, bagi aku Khurafat lagi seram. Tapi Sumpahan Kum Kum ni pun boleh layan lah jugak seram dia.

p/s: Masa tengok filem ni, ada ke patut kawan aku kat sebelah aku ni, kalau terkejut nak jerit, jerit jela AaaaaaAAAAaaaa~ camtu. Ni dia jerit nama aku. PiaaaAAAAAAaaa~!!!!! bila dia menjerit aku pun terkejut sampai terjerit sekali. Lepas tu kena gelak dengan orang lain. Malu jek. Glemer nama I dalam panggung. Ada satu part pulak, bila hantu semakin rakus keluar, aku kan duduk tengah, eye level lagi dengan skrin, aku takde menyendeng kat kawan aku konon layan sangat. Tapi makin lama aku menyandar makin ke bawah..ke bawah..tanda cuak gak la.Kawan aku tegur "weh apesal kau makin rendah ni?" heheh.. sajew. 


teringat zaman belajar dulu tengok movie citer hantu jugak. Kawan aku terkejut sampai pop corn tertumpah kat orang depan. Tumpah atas kepala lelaki botak. & dia kutip pop corn atas kepala dia. ahahaha.Malu jek. 


Sorry Miera, gambar paling clear sayangnya muka kau terpotong sikit. Eh, balasan jerit nama aku dalam panggung dan digelakkan orang.kahkah! 



Sunday, January 15, 2012

Kamu Tahu Kamu Jatuh Cinta Dalam Diam Bila..



Kamu tahu kamu jatuh cinta dalam diam bila..


Saat kamu terpandang si dia hati kamu rasa tersentuh. Sesuatu yang kamu tak rasa bila pandang orang lain. Mungkin pada wajahnya kamu nampak sesuatu yang kamu cari selama ini. 


Saat kamu memandang si dia kamu rasa sebenarnya tak nak pandang tempat lain dah tapi tak boleh pandang si dia lama-lama takut terkantoi. hiuhiuhiu..


Saat kamu berada dengan dia kamu ada perasaan yang selesa bila si dia ada berdekatan. Rasa macam, please stay, don't go.


Saat dia berada dengan kamu, kamu hargai setiap saat yang dapat kamu luangkan dengan dia walaupun si dia tak tahu dalam diam kamu ada perasaan terhadapnya.


Saat dia memanggil nama kamu, kamu rasa terkedu sebentar.


Saat dia ketawa, kamu tersenyum sendirian betapa kamu suka dengar gelak tawanya.


Saat mendengar suaranya sahaja mampu membuatkan kamu tersenyum. Eleh suka lah tu sebenarnya kan?


Saat kamu melihat wajahnya suram, gusar,risau, kamu rasa macam nak aje pergi padanya tanya dia ok ke tak. Tapi kamu tak mampu. Kamu hanya mampu berharap dia okey.


Saat kamu tidak dapat melihat dia, kamu rasa tak keruan. Rindu semuanya tentang dia.


Saat kamu tahu kamu tidak begitu rapat dengannya tetapi kamu ada perasaan sayang padanya.


Saat kamu ingin mengetahui tentangnya, kamu stalk hampir semua benda yang kamu boleh stalk tentang dia. Kalau boleh semua benda tentang dia kamu nak tahu. Lepas kamu tahu banyak tentang dia, kamu berlagak seperti tidak tahu apa-apa tentang dia padahal kamu mengagumi dirinya.


Saat kamu tertanya-tanya ada sesiapakah dihatinya? Mungkinkah ada ruang dihatinya untukmu? Mungkinkah?


Saat kamu memandangnya kamu melihat dia mempunyai ciri-ciri untuk menjadi isterimu dan ibu kepada bakal anak-anakmu (jika kamu lelaki dan begitulah sebaliknya jika kamu perempuan)


Jika kamu lelaki, barangkali melihat si dia membuatkan kamu rasa mahu melindunginya. (macam Harris dalam Ombak Rindu. Dialog: izinkan abang jadi pelindung Izzah. T__T  aww~ terharu.)Jika kamu perempuan barangkali melihat si dia membuatkan kamu rasa ingin menjaganya. ececececeeee... so sweet~


Kamu selalu teragak-agak untuk meluahkan isi hati kamu. Jika kamu lelaki, mungkin kamu risau jika perasaanmu ditolak. Jika kamu perempuan mungkin kamu malu giler untuk memulakan langkah pertama.Yelah, sebab macam perigi cari timba kan orang kata.


Kamu risau jika kamu tidak layak untuknya. Kamu mahu mendekatinya tetapi kamu seolah kaku apakah terlalu awal untuk memulakan?


Kamu bagitahu semua rakan yang rapat denganmu dan ahli keluarga kamu siapa yang ada dalam hati kamu tetapi kamu tiada keberanian untuk meluahkan isi hati kamu pada si dia.


Kamu tahu kamu jatuh cinta dalam diam bila membaca entri ni, ada seseorang terlintas di fikiran kamu.   =B


Erm, nasihat aku pada lelaki yang dah selayaknya berkahwin, dah stabil ke dari segi kewangan, kalau jumpa yang berkenan di hati tu, pergi jelah terus terang dengan perempuan yang awak suka. Tak payahlah nak hint-hint sangat. Perempuan especially yang macam aku ni mana reti layan hint-hint. Straight to the point aje.. Kalau lambat awak jugak yang terlepas cik abang oi. Untuk perempuan pula, yang ada perasaan pada seseorang, aku takde nasihat lah. Sebab aku sendiri tak tahu nak buat apa. Ish! Konflik kan jadi perempuan ni? nak start dulu macam eh takpe ke? tak macam perigi cari timba ke? so sesiapa yang lelaki ke ada nasihat untuk perempuan bolehlah bagi.

p/s: pergh! ni Sophie ke yang tulis pasal cinta nih? AaaaaAAA!!! Lariiiik laju-laju macam Hindustan!!!! 

Saturday, January 14, 2012

Bila Kita Terlalu Fikir Apa Yang Orang Fikir Pasal Kita

Tanpa kita sedari, sebagai manusia normal, kita terlalu memikirkan apa yang orang lain fikir pasal kita. Aku rasa terutamanya perempuan lah kot. Sebab lelaki biasanya macam ~whatever lah kau nyah.

Situasi 1. (contoh lah..)

Sophie, aku nak break dengan boyfriend aku. Aku dah tak sanggup bersama dengan dia lagi. Aku terlalu kecewa dengan sikap dia. Tapi aku takut, kitorang dah couple bertahun-tahun, nanti bestfriend dia mesti attack aku, kutuk aku. Family dia mesti menyampah dengan aku. Macam mana kalau dia terlalu sedih sampai nak bunuh diri? Nanti aku yang rasa berdosa.

Aku kata..
Yang kau nak fikir sangat pasal apa orang nak fikir pasal kau tu kenapa? Kalau diorang cakap buruk pasal kau pun kenapa? (kau mati ke nanti?) Kalau boyfriend kau memang ye pun nak bunuh diri, itu masalah dia lah sebab tak dapat nak terima hakikat. (atau kurang iman di dada sampai nak bunuh diri?) Kau tak boleh paksa diri kau untuk puaskan hati semua pihak bila sebenarnya orang-orang sekeliling yang kau bayangkan tu sebenarnya tak ambil kisah langsung pasal kau. Kalau ambil kisah pun sekejap jelah. Ala, macam artis la, kontroversi kan sekejap je. 

Banyak je lagi situasi lain yang cubalah kamu fikir sendiri, mesti ada waktunya kamu sangat risau dengan apa pandangan orang terhadap kamu. Sebenarnya kita buang tenaga bila banyak fikir benda yang tak berfaedah. Oleh itu, bukanlah nak kata suruh pentingkan diri sendiri dengan hanya fikir diri sendiri aje. Tapi, bila dengan cara terlalu memikirkan pandangan orang terhadap kita membuatkan kita rasa sedih, tak bermaya, tensi, macam nak terjun bangunan *hiperbola* maka kenapa masih nak fikir banyak?

Bila rasa macam orang kutuk kita ke, tak suka kita ke, mengumpat kita ke. Anggap je mereka tak kenal siapa kita. Hanya yang rapat dengan kita aje yang betul-betul kenal & sayang kita kan? Oleh itu, aku punya tagline famous di kalangan teman rapat adalah " kalau ada 1000 orang menentang kita, ada lagi 2000 orang yang akan sokong kita. Jadi, kenapa nak hidup untuk 1000 orang tu sedangkan 1000 orang tu bukan siapa-siapa dalam hati & hidup kita. Tak berbaloi kan?" *bercakap sambil genggam tangan dan mata bersinar-sinar.cehhh!*

Ada kalanya kita berdepan dengan situasi yang sukar di mana kita takde peluang nak tegakkan kebenaran sebab adanya manusia-manusia bermulut lahanat. Kan? Jadi, aku nasihatkan bersabarlah. Ikut pengalaman aku, bila aku bersabar..selalu kebenaran itu terbongkar dengan sendirinya tanpa perlu aku jelaskan apa-apa. Lepas tu macam reverse psychology la, aku buat muka selamba je, tapi bayangkan orang yang buat salah dengan kita tu tak ke rasa malu nak berdepan dengan kita? Kalau jenis yang tak tahu malu tu sebab dia takde kemaluan la! Erkkk!?? Yer memang wujud spesis muka tembok besar China begini. Perkara tersirat tu, akan terbongkar juga akhirnya lebih-lebih lagi bila kau dianiaya. Allah kan ada dengan kita =) Doa tak semestinya lepas semayang je jenah oii.. *sapa nama dia jenah janganlah terasa pula..huhu..*

p/s: A lecturer once advised, if people make fun of you and it hurts your feeling, don't hate and feel sad, but pity them for the person they are. You'll feel better. =)  <---copy balik status FB aku.hahahaha..

C'mon, be a fighter!!! Losers are like dust. They are everywhere. Just blow them away. They are not worth of your time, AT ALL..

Like whatever-lah kan~






Tuesday, January 3, 2012

Entri Dari Hati Untuk Tahun Baru, 2012

Assalamualaikum para pembaca.
Disini penaku menari. Eceh..

Ok,straight to the point!
Entri lepas, aku telah mengepost satu entri ringkas tetapi padat dengan picture video aku sepanjang tahun 2011. Itupun tak masuk lagi gambar-gambar raya bagai.Pengsan nak tengok lama-lama, I know!!!

Dalam banyak-banyak tahun aku hidup di muka bumi ini, aku rasa, tahun 2011 adalah tahun yang paling sukar untuk aku sebenarnya despite of all the happy faces i've shown in the picture video. Eh tapi tak bermaksud masa aku senyum gelak-gelak tu aku pura-pura happy. Time aku happy & enjoy, memang aku happy la. Cuma banyak betul lah dugaan sepanjang 2011 di sebalik kegembiraan yang aku kecapi sepanjang 2011 tu.

Waktu peralihan itu sangat mengambil masa untuk aku cuba blend dengan keadaan. Faham ke peralihan yang macam mana? Aku tak tahu orang dewasa daripada aku pernah lalui ke tak fasa ini. Tapi, masa aku belajar, aku memang dengan geng aku agak clingy la.Ada sisterhood gituh. Kitorang macam ada telepati kalau salah sorang sedih ke apa, mesti yang lain boleh rasa. Tapi bila semua dah mula bekerja, ada yang duduk jauh nun di Johor. *sobs* ada yang dah sambung study di UK.lagilah *sobs* aku rasa agak alone dalam dunia yang fana ini. Ceh drama betol!!

Kami sama-sama belajar,kalau dah kaki studio tu mesti rapat giler ah sampai tidur satu bantal, makan sharing-sharing, bila demam ada tolong jaga. Bila aku tidur ada Teha kesayangan selimutkan Aww~ rasa macam baby gedabak besar yang tak sedor diri! keh keh! Tapi Alhamdulillah walaupun dah habis belajar kitorang masih selalu contact. Kadang-kadang macam bila aku down gila dengan kuasa telepati yang ada pada kitorang tetiba je tiga-tiga bestfriend aku tu serentak SMS lah, call la, siap call dari UK lagi.Soo suweet~ T__T

Tahun 2011 juga agak sukar bagi aku sebab baru mula bekerja. Proses nak biasakan diri dengan bebanan kerja tu memang ambil masa. Plus, proses nak biasakan diri dengan environment lagi. Aku tak biasa wehhh! tak biasaaa! Aku tengok realiti architecture. Serious business. Hurm, menakutkan tapi taknak give up dengan mudah. Nak biasakan diri dengan rakan sekerja yang jauh lebih tua lagi. Nak biasakan diri dengan mulut orang dan pemikiran orang yang berbeda dengan kau lagi. Semua itu..memang..memang.. Hurmm.. *speechless*

Banyak sangat konflik dalam diri aku yang masih muda remaja gituw. Haha remaja lah sangat. Tahun 2011 juga, aku keputusan percintaan. *sigh* memang agak personal untuk diceritakan. So tak nak cerita banyak lah pasal hal ni. Cuma impaknya boleh tahan mengancam sanubari gak lah. Haha. Somehow aku sangat bersyukur. Aku memang jaga hubungan aku dengan orang. Oleh itu, aku memang ramai kawan. Aku pilih kawan. I choose friends regardless of how they look. Some people love to be seen among hot chicks, dudes whatsoever fashionistas, but honestly I don't. To me I wan't and really appreciate real friendship, ukhwah to be exact. Eh, kenapa aku terspeaking nih? Sebenarnya aku cuma nak kata walaupun dah susah nak jumpa kawan masa belajar tetapi masih selalu berjumpa kawan masa sekolah sebab rumah dekat-dekat. Haaaa.. ;D best kan?Kawan kat pool pun best-best. Suka lepak dengan diorang. Heeeee.. =B

Tahun baru ni, ada satu macam gelombang baru yang aku pun tak pastilah gelombang Super Saiya ke apa ni tapi  rasa macam aku ada semangat baru untuk tahun ni. Satu feeling yang aku tak pernah rasa sebelum ni. Feeling ni juga buatkan aku rasa macam aku wajib tengok fireworks tahun baru ni. Walaupun masa nak pergi tengok kat KLCC dah terperangkap dalam tunnel sebab ada kereta rosak iskk! lagi 5 minit tau fireworks nak start tapi akhirnya impian aku betul-betul tercapai. Aku tutup tahun 2011 dengan beberapa perkara yang baik dan melegakan yang buatkan aku rasa lebih bersedia untuk mulakan tahun 2012.

Tahun 2012, aku harap dapat letakkan hati pada setiap perkara yang aku lakukan. Aku nak kerja dan buat part time supaya aku dapat earn extra sementara aku masih muda. Supaya aku dapat bercuti lebih banyak.Huahua. Supaya aku dapat beli Iphone. Huahua.Supaya aku dapat..huahuaaa..tak payah nak bagitahu semua yang kau  nak lah Sophie. Heeee..

Oleh itu, aku yang dah memang busy ini meminta maaf kepada mereka yang rajin comment entri aku, aku selalu tersenyum membaca comment kalian. terima kasih banyak. ada yang buatkan aku tersengih pun ada. Cuma masa tak mengizinkan aku untuk reply & terjah balik setiap mereka yang datang meninggalkan jejak pada blog aku. Dah tak macam dulu-dulu sebelum kerja dah. Sekali-sekala je dapat aku terjah balik. T_T Sorry.. takde niat kalau ada orang ingat I sombong. Uhuks~

Manalah nak sangka aku dah 24 tahun sekarang. Terasa macam masih 21 tahun. Takpelah, janji awet mude. *muntah cepat sekarang juge kawan-kawan!*

p/s: sekurang-kurangnya tahun 2011 aku duduk rumah family dah. Jadi, katil sangat selesa dah tak tidur bawah meja studio *harharhar* dan bila balik kerja rasa sangat gembira boleh jumpa family. 
(^_^)

Monday, January 2, 2012

My Picture Video, Made In 2011


Hai semua!!
Sorry sangat-sangat sebab rasa macam dah lama tak post entri baru. Heheh.
Kesian blog nih. (-_-') terabai..
Anyway, ni first time aku edit video. So, memang simple aje tapi macam nak share apa yang aku dah lalui sepanjang tahun 2011. Banyak juga gambar yang aku tak share di blog ada di video ni. Sebenarnya banyaaaak je lagi gambar-gambar tapi nanti jadi panjang sangat-sangat pula video ini.huhu..

Cita-cita aku tercapai nak tengok fireworks masa new year. T_T terharu.
Tengok dari kereta pula tu.Betul-betul depan mata, kat KLCC. Menjerit macam orang gila sebab tu tak boleh share video fireworks tu.Hahaha..

Oleh itu, silalah layan video yang tak seberapa ni. Heheeeee.. ;D

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...