Tuesday, August 20, 2013

Subjek Sarjana Muda Sains Senibina UiTM & Persediaan

Aku selalu ditanya oleh adik-adik yang baru nak masuk UiTM tentang apa subjek yang perlu mereka pelajari di UiTM nanti. Kalau ikut hati, nak je cakap "kau masuk dulu pastu nanti kau belajar jelah diam-diam.." tapi sungguh berlagak statement itu. Diorang tak tahu, diorang tanya lah pada sumber yang boleh dipercayai iaitu aku, cehwah.. Nak suruh masuk website UiTM aku sendiri pun kengkadang pening gak tengok website UiTM. heheh. Sorry UiTM, tapi kau tetap dihatiku.

So aku godek balik lah transkip aku dulu. Tengok balik subjek apa yang aku belajar dulu. Entah aku pun dah lupa nama subjek. Seperti kacang lupakan kulit sungguh perangai camnih.

Disebabkan aku mengaku aku malas nak taip satu-satu maka aku print screen je. Korang jangan banyak cekadak pulak nak komen kualiti gambar okeh.

Hendaklah diingatkan, batch selepas aku ada mengalamami pertukaran silibus sedikit seperti kena tambah third language, etc sebab waktu tu, UiTM telah naik taraf dari diploma senibina kepada Sarjana Muda Sains Senibina (B.Sc Architecture, fyi).

Gambar dibaca camni: [subject code/credit hour/subject]

Semester 1:


Note: Waktu ni wajib masuk Kesatria kecuali orang yang dah pergi PLKN
 (harap maaf komander memang agak poyo pagi-pagi terjerit-jerit buat bingit telinga sambil buat muka ala bengis. Annoyed gak lah kadang-kadang tapi aku layankan je demi nak pass. No hard feelings okay komander ;p time camping korang tetap best sebenarnya. *bodek*)

Subjek Architectural Communication ni lah subjek pengenalan kepada lukisan. Dulu masa ni belajar melukis. Hand sketch. Belum masuk technical. Dulu pernah lecturer bawa taman tasik untuk lukis nature, then ada ke rumah kedai lama untuk lukis bangunan.

Semester 2:

Note: Waktu ni dah kena ambil kokurikulum. Sebab tu ada swimming. Korang bolehlah join sukan atau persatuan lain. Jangan tanya kenapa kena amek Chemistry. Sem ni belajar technical drawings.

Semester 3:
Note: Waktu sem ni, barulah betul-betul masuk subjek design. 

Semester 4:
Note: Structures lebih kepada subjek yang macam student civil engineering belajar tu tapi basic jelah. Kalau nak deep sangat baik kau study civil je kan.. heheh.. Ni satu-satunya subjek kira-kira & agak macam study hukum fizik juga lah. Land surveying pulak memang masa tu kadang-kadang kena pergi fakulti land survey sebab nak guna alat-alatan nak ukur tanah.

Semester 5:

Semester 6:
Semester 7:
Semester 8:
Note: Ada dua kali industrial training yakni masa sem 7 & 8 iaitu waktu cuti sem sebelum masuk sem tersebut. Memang waktu sangat singkat. Honestly part ni aku kurang setuju sebab aku rasa practical patut buat the whole sem aje. Kalau ada post mortem tentang practical ni, aku sangat berharap industrial training tak dipisah dua malah dipanjangkan tempoh supaya student betul-betul dapat banyak input yang berkualiti. Tapi aku tak pasti juga kalau silibus baru ni industrial training dah digabungkan. Sebab silibus sebelum aku pula memang practical ni tak dipisahkan.

Sebagai persediaan pula:

1) Saya faham jika anda teruja mahupun cuak nak masuk belajar ni tapi seriously, wat lek wat peace je k. Student archi kena cool *chewaaahh!!* padahal aku yang selalu cuak.

2) Dulu kami dapat senarai barang apa yang perlu dibeli dari art shop fakulti (bukan dari lecturer) Keburukannya, bukan semua barang tu digunakan pun selama 8 sem. Cara terbaik, beli barang basic je macam pensil Faber Castell yang berbeza gred tu, pemadam, alat tulis standard biasa. Selebihnya, sepanjang tempoh pembelajaran kamu, kamu akan tahu apa yang perlu dibeli. Jangan membazir. Boleh tanya lecturer apa yang kamu perlukan nanti.

3) Selama 4 tahun belajar, walaupun takde sangat kelas belajar softwares, kamu belajar lah sendiri-sendiri. Tengok youtube pun boleh. Paling basic kamu boleh belajar ialah AutoCad, Sketch Up, dan Adobe Photoshop. Nanti dah maju sikit bolehlah  godek-godek softwares lain ok. Belajar architecture sekarang, ibarat belajar graphic architecture. Zaman dulu je pakai lukis-lukis. Sekarang semua computerized. 

4) Kalau ada architectural festival (ArchiFest), silalah join dengan bersemangat! Sebab ni adalah tradisi budak archi FSPU, UiTM. Honestly, kalau kamu berfikiran positif, kamu dapat rasa aktiviti bersama ni fun sebenarnya. Kalau kamu berikiran negatif, kamu akan menganggap ArchiFest ni membebankan. Bagi aku, boleh merapatkan hubungan sesama kawan 1 studio, sesama junior & senior. Tengok sekarang aku dah study kat UK mana ade archiFest bagai ni? Studio pun takde. Sedih tahu tak takde semangat studio ni!

5) Ni additional jelah memikirkan apa yang aku akan buat kalau boleh ulang balik masa. Kalau kamu ada peluang untuk buat kerja part time amek upah buat drafting kecil-kecilan seperti renovation rumah mahupun 3D, rebutlah peluang itu walaupun study memang dah busy. Sebab dengan cara itu kamu dapat membiasakan diri kamu dengan industri atau "realiti". Banyak yang kamu boleh belajar sebenarnya. Tapi ni untuk yang mampu dari segi masa jelah.

6) Berbaiklah sesama studio mates anda sebab anda akan bersama mereka selama 4 tahun. Kalau anda ada ukhwah yang kuat, sampai habis belajar pun kamu akan unite dengan ahli studio kamu. Kalau tak, ada kerugian sikit lah disitu. 

p/s: Seriously pada adik-adik di luar sana, saya ni bukanlah bright student sangat pun mahupun terer ke apa. Bila dapat kata-kata macam "kak Sophie, akak sumber inspirasi saya untuk berjaya!" "Kak Sophie, saya nak jadi macam akak nanti!" Aku rasa macam heee entahla, macam malu pun ada. I'm not that superior you see.. 

(-_-') You guys can be much better than me, okay. Cuma kalau ada entri pasal architecture ni mostly sebab ramai yang bertanya jadi aku cuma berkongsi apa yang dah aku lalui semoga boleh jadi pembuka jalan pada pada sesetengah orang. Sebab to be honest, dulu aku takde guidance langsung pasal architecture ni, background family, kawan-kawan pun takde yang study archi. Yang aku tahu, study architecture ni memang kena kuat semangat, & jangan give up.Kalau ada time rasa nak nangis tu perkara biasa la. Kalau dah decide nak study course ni, that's it. You start your journey & never look back. The end.

Jap, student life memang sangat best  =) Banyak memori untuk dikenang. So make yours a wonderful one to remember ok. Ikhlas. =)













Saturday, August 17, 2013

Europe Trip- Day 2 Florence, Italy

Hari kedua trip ni, dari Rome kami bergerak ke Florence. (masih dalam Italy). Disebabkan macam tak berapa puas berjalan area Rome hari sebelumnya, maka kami pun menggunakan tiket entrance yang boleh digunakan selama dua hari tu untuk berjalan lagi sekitar kawasan sekeliling Colloseum ni. Cuaca memang panas, sangat terik. Tengoklah langit, tak nampak awan pun. Balik dari Europe trip aku memang sunburn. Pastu balik UK pun memang sambung sunburn sebab summer. Balik Malaysia memang harapan ah nak kulit cerah sikit kononnya duk kat England kan. Puii! Takde makna..

Tiga orang bestfriend dari zaman undergrad UiTM. Skirt pun sama. Hahaha..

 Jam matahari ke? 


 Saat-saat terakhir nak meninggalkan Colloseum. Sobs..sobs..sobs.. Takpe, nanti ada rezeki datang lagi sini. *bila dah kaya sikit lah.Amin..*

Sebelum gerak ke Florence, kami singgah Vatican City pula. Vatican City ni, walaupun dia dalam Italy, tapi ia merupakan satu state yang berasingan dengan Italy. Sebab Vatican City ni ditadbir oleh Pope. 


Selepas ronda-ronda sampai dalam 12 tengahari, kami pun memulakan perjalanan ke Florence pula. Tapi kami tidak bermalam di Florence. Sekadar persinggahan sebab dengar-dengarnya Florence famous dengan barangan kulit. Nak pergi "Mercato San Lorenzo" market.


Dari Rome ke Florence mengambil masa lebih kurang 3 jam untuk sampai. 



Ini lah market yang digembar gemburkan ituh.
Barang-barang dia memang best! Sebab aku ni lately memang berminat dengan barangan leather sebab tahan lama, tapi Ya Allah, terpaksa menggigil tahan nafsu membeli. Sebabnya naik flight takde check in luggage. Boleh bawak satu hand luggage je untuk check in & saiz luggage tak boleh lebih dari yang ditetapkan makanya tak boleh beli barang banyak..  ='(  sho shaad..





Sempatlah membeli satu beg kulit yang kecil muat masuk back pack naik flight nanti.. Happy sikit
T__T ada sinar harapan beli souvenir kat sini.

Suka sangat Italy sebab bersih tempat dia. (aku rasa bandar besar yang famous memang bersih, kalau naik underground masih kotor)  Kalau lalu kat lorong belakang bangunan pun rasa confuse.
"eh ni facade depan ke belakang?" cam cantik je. Plus, aku suka sebab aku perasan Italy ni, dia tak expose servis longkang diorang. Nampak jalan tu clean aje. Bezanya dengan kalau kat Malaysia, kalau lorong belakang bangunan kan mentang-mentanglah tu lorong belakang, abes kotor, busuk dengan exposed longkangs, exposed compressor air-cond lagi. Aku sejujurnya rasa c'mon Malaysia yang ku chenta, you can do bettahh!

Ohya, market ni berdekatan dengan Florence Cathedral: Basilica di Santa Maria del Fiore


Awesome gilaaa details bangunan ni walaupun bangunan ni dah lama.
Didirikan pada tahun 1296, siap tahun 1436. Haaa kira berapa ratus tahun.
Terlalu impress sampai siap sentuh, pegang bangunan ni.


T__T

Bye-bye Florence.
See you again insyaAllah..

Thursday, August 1, 2013

Europe Trip- Day 1 (Part 2) Spanish Steps, Trevi Fountain & Pantheon (Rome)

Lepas berjalan di area Colosseum, kami ke Spanish Steps.  Tangga ni didirkan bagi menghubungkan Piazza di Spagna (bahagian bawah) dan gereja di atas sebab kecerunan tanah yang agak tinggi. Nanti jatuh pula orang, sebab tu tangga ni diwujudkan. Mesti korang cam tak caya je kan cerita aku? ;p  Mula-mula aku cam pelik gak apehal la ramai sangat orang lepak sini. Boleh bertemu jodoh dengan jejaka Italy ke? Apa yang special? Takde pape pun. Tangga semata-mata. Cuma memang orang suka berkumpul disini. Dipercayai tangga bersejarah paling lebar di Eropah.


Kalau jumpa fontain camni, biasanya boleh diminum air dia. Kat Europe banyak air pancut yang boleh buat minum sambil penat berjalan..


Hi it's me. Sengih excited! 

Dah semakin gelap namun kami meneruskan perjalanan sekitar kawasan ini. Tempat ni memang cantik dan bersih. Memang suka lah!


Kami sempat pergi Fontana de Trevi (Trevi Fountain). Tempat-tempat ni within walking distance je. Jadi amek peta dan mula berjalan. Cumanya, baca peta pun memerlukan kepakaran okey.   (^_^)V

Cantik sangat Trevi Fountain ni. Huhu.. T__T terharunya sampai.. Pastu baling coins dalam fountain amek syarat je dah sampai konon feeling cam "I was here". Haha. Aku baling syiling Malaysia ok. Haaa.. 

*google Image* nak tunjuk full fountain ni macam mana. Cantik kan? Sculptor pun gempak. 

Lepas tu jalan lagi. Sebenarnya kan, walaupun susah nak jumpa orang bertudung kat sini, tapi diorang takdelah pandang pelik ke apa. Takdelah pulak nak serang kami ke apa atau kacau ke apa. Kadang tu bila rasa macam sesat jap pergilah tanya orang locals. Walaupun diorang tak faham sangat cakap English & kalau nak tanya apa-apa mesti rasa macam ayam dengan itik bercakap tapi mereka ni sangatlah helpful. Siap dengan bahasa isyarat belok kanan belok kiri..straight..straight...straight.. haha..



 Dan terakhir, kami pergi bangunan Pantheon

*Google Image*
Sebab aku sampai Pantheon ni malam kan so nak tunjuk la overall building ni camane ghupe bentuknya. 

Ah sudah aku dah bagi architectural drawing suruh korang tengok pulak kan. Kat atas ni keratan rentas bangunan ni. Yang uniknya bangunan ni ialah dome dia. 



Oculus (bahagian lubang kat dome ni) ialah sumber utama untuk natural lighting bawah dome ni. Seingat aku lah, bahagian dalam dome ni, kan bentuk petak-petak berlekuk ke dalam tu, salah satu fungsinya ialah untuk mengurangkan beban dome ni. Yelah, nanti runtuh pula kan kalau beban dia berat. Cumanya dah malam waktu tu, aku tak sempat masuk dalam bangunan ni. Oh so saaaddd..



Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...