Wednesday, September 24, 2014

Kesedihan Yang Geng Kita Je Paham!


Sedih tau bila hilang spec yang paling kita sayang & selesa pakai! 
Dahla nak buat sepek mahal kat UK. Check mata je dah £20. Kat Malaysia percuma je kan? Sebab tu jangan percaya kalau orang kata mana ada benda percuma sekarang ni. Bohong.
Dahla tak suka pakai contact lens.
Dahla..
Dahlaa..
Aku sedih. 

Tak sangka sempat bergambar kenangan denganmu sepek. Sobs!! RIP spec. 

p/s: Mungkin orang yang berkaca mata sahaja yang paham perasaan camni. 



Tuesday, September 23, 2014

Sendiri

Korang, selalu berjalan kemana berseorangan?

Aku? selalu sangat.

Harap Mama tak lah risaukan aku sangat. Setiap kali aku call Mama aku, dia mesti tanya aku kat mana. Kalau kat luar, mesti tanya dengan siapa. Waktu ni aku akan rasa serba salah. Sebab kalau cakap aku tengah jalan sorang-sorang, mesti dia risau. Dan bila dia risau dan mula membebel, aku akan rasa macam hmmm.. (-__-') silap timing pulak call Mama. Orang call nak tanya khabar, dibalasnya pula dengan leteran. Sampai satu tahap aku rasa nak record je leteran mak aku untuk dijadikan alarm bangun solat Subuh. Mesti lebih berkesan daripada biasa. (tapi kadang rindu juga dengar leteran seorang ibu. Hahahah..)

Jadi di kebanyakan masa aku akan call Mama bila aku ada di rumah.
Dengan cara tu aku taklah rasa bersalah nak kena bagi reasons kenapa jalan sorang-sorang.
Sebenarnya bukan Mama aje yang suka question kenapa jalan sorang-sorang.
Orang lain pun suka bertanya. Jawapannya mudah.

Bila aku nak keluar, aku tak suka minta orang teman. Minta dan tanya tu berbeza.

Contoh:
1. Wey aku nak keluar pergi city. Teman jom!
2. Wey aku nak pergi city lah. Kau nak join?

Jadi selalunya aku prefer bagi soalan kedua. Sebab soalan pertama lebih kepada mengajak/memaksa & aku pun tak suka orang rasa kesian tengok aku pergi sorang-sorang.

Kadang-kadang ada juga terserempak dengan Malaysian. Borak-borak jap then dia macam terkejut "Eh, you jalan sorang kat sini? okay tak?"

Atau ada satu insiden aku jumpa kawan lelaki nak pass barang then dia nak teman jalan kat city sebab dia macam risau aku jalan sorang. Aww so protective I like.. Tapi pastu aku pulak rasa weird sebab kalau kau nak usha barang macam La Senza tu tak ke rasa krik krik krikkk? zzZZZZzzz...

Aku dah few years being single sebab tu selalu jalan sorang. & the thing is, I am enjoying every bit of my life while being single. Sebab bila jalan sorang aku akan ada banyak masa nak fikir pasal aku, future plan, my hopes and vision yang aku nak accomplish dalam hidup ni. Then bila single & belum ada the other half aku tak perlu fikir pasal nak jaga hati orang yang belum pasti akan jadi husband aku. Ringan beban hati, kan? Nak travel pun happy sebab belum ada commitment. Hehehe.. Lagi satu aku suka sebab bila kita kurang attach dengan orang & kebendaan, kita punya tendency untuk attach dengan Tuhan tu makin tinggi. (Yasmin Mogahed, 2012) ---> sempat acah-acah quote ala thesis. Mende kau ni Sophie suka main-main..

Teringat ada ceramah sorang prof ni, katanya bila kita sendirian di perantauan, itulah masa yang paling sesuai untuk bina jati diri, bina critical thinking gituh. Aku setuju dengan pesanan beliau.

Cuma,
aku teringat sesuatu.
Dulu masa aku study di UiTM, ada seorang pelajar perempuan international dari Iran. Dia selalu jalan sorang-sorang. Kitorang yang girls ni selalu tanya dia tak takut ke? Sebab kita as Malaysian pun tahu kadar jenayah kat Malaysia tu macam mana.
Tapi simple je dia jawab.. "God is with me.." sambil senyum..

Sekarang ni, aku lihat diri aku seperti berada di tempat dia yang dulu.. selalu jalan sendiri.. tipulah kalau aku kata aku tak takut. Kadang tu risau jugak. Tapi ayat kawan Iranian aku tu selalu berlegar-legar dalam kepala aku.

"God is with me.."

Kemudian aku pula yang senyum..

Di belakang ittuw bukan La Senza. Jangan pervert please. 

Satu benda jela yang paling tak best bila jalan sorang. Takde orang nak tangkapkan gambar ittew. Nak selfie cam weird pulak perasaan itu. Ahaks.!


Saturday, September 20, 2014

Rezeki Selain Duit

Korang pernah tak rasa kadang-kadang duit masuk setiap bulan tapi apesal tak dapat saving ni?

Korang pernah tak rasa kadang-kadang duit macam takda tapi kenapa aku cukup je makan ni siap bertambah-tambah lemak nih?

Kali ni aku nak bercerita tentang pengalaman aku sendiri yang membuatkan aku sampai seru untuk menulis. Jadi serulah aku selalu kalau nak aku post entri. Heheh..

Al kisahnya sewaktu nak balik Malaysia untuk bercuti, waktu tu pula lah debit card aku expired. Tinggal di UK ni, memang dah terbiasa tak letak cash banyak dalam purse. Sebab dah biasa beli barang guna debit card. Jadi bila kad tamat tempoh, aku tak dapat nak keluarkan duit di ATM. Bila call bank, katanya kad baru dah dihantar & aku diminta tunggu lagi beberapa hari. Dah nak seminggu pun tak sampai lagi. Aku pergi bank terus. Diminta pula tunggu lagi seminggu untuk buat kad baru. Hampa. Sebab waktu tu lusanya nak pulang ke Malaysia. Hampa. Dalam purse ada lah dalam £20. 

Masa tu dah fikir, eh nak pergi airport nanti beg berat, mana larat nak angkut naik bus then ambil train? nak naik taxi ada dalam £20 gak. Takpelah redha jela if kena naik bas & train. Nak dijadikan cerita, beberapa hari sebelum tu aku dihubungi seorang abang ni, rupanya dia bekas jiran aku. Mak dia baik lah dengan mak aku. Dulu-dulu siap pergi dinner kat rumah abang ni. tehehehee.. Rupanya juga, dia tahu aku berbelog.. ;') malu ittew kantoi. Waktu tu Abang Suria & isterinya offer nak hantarkan ke airport sebab dah lama sangat tak jumpa. Bersyukur sangat ada orang nak tolong hantar di saat memerlukan. Sebab aku ni memang jenis malu sikit nak mintak tolong orang.. 

Lepas tu, nak dah sampai airport ni ada pula masalah lain. Aku ni sepatutnya fly sorang je takde teman tapi entah kenapa ada sorang kawan ni nak balik sesama pulak. Dalam hati dah macam "alaaaa, baru nak fefeeling balik sorang kot jumpa jodoh duduk seat sebelah." ehh! So aku cool jela. Nak dijadikan cerita, luggage aku excess dalam 5kg camtu. Ciss! aku salah timbang ni masa kat rumah. Muka dah cuak, ala barang apa pulak aku nak keluarkan ni? Banyak nak bagi orang ni. Last-last baju sendiri yang kena keluarkan & letak dalam beg kecik yang patutnya buat hand luggage. Jadi hikmahnya kenapa daripada aku ni nak travel balik seorang tetiba ada orang nak hantarkan & ada teman fly sama-sama ialah:
Aku gelabah sangat bila kena keluarkan barang sebab tak pernah beg aku excess kot. So Abang Suria ni lah yang cool tolong uruskan aku & barang-barang nak unpack balik. Macam abang-abang sangat. Tengkiuu!! Lepas tu dengan adanya kawan yang nak balik sekali ni, ada kawan aku yang lain tolong hantar dia & duduk dekat dengan rumah aku. Jadi minta tolong dia bawakan balik la barang aku yang terlebih tu. Haaa, dipermudahkan lagi sekali. Alhamdulillah.. dah nampak hikmah dah kenapa ada orang nak ikut balik sama-sama. Lupakan jumpa jodoh duduk seat sebelah tu. Hehe..sebab yang duduk sebelah aku couple baru kahwin nak gi honeymoon. Pfft!! Member aku seat jauh sikit. Tapi best lah kan ada kawan time travel. Boleh borak.

Jalan aku yang dipermudahkan tak habis disitu aje. Waktu transit di Dubai, aku rasa nak demam. Aku selsema asyik bersin aje. Aku lepak di surau, rehatkan badan. Tapi asyik bersin. Aku fikir, nak beli ubat ke tak ni? Jap lagi nak depart balik ke KL. Duit Riyadh mana lah aku ada. Boleh guna pound sterling tapi sayangnyaaa!! Plus tinggal  £10 sebab dah balut beg check in kena  £10. Aku fikir, ah takpelah, beli jela ubat. Kang habis satu pesawat jangkit virus aku. Baru aku nak berdiri, ada sorang mak cik India ni tegur aku. Dia tanya if aku perlukan ubat (ceh cam tahu-tahu je.Ke sebab aku bersin banyak? ke sebab muka dah merah?) Ibarat seorang anak yang akur kepada ibunya, aku pergi kat makcik tu, dia keluarkan ubat dari beg dia. Dia kata "don't worry, I'm a doctor"  Haaa.. terharunyaaa!! T___T dipermudahkan lagi sekali. Ya Allah..bersyukur sangat tak tahu nak kata apa. Tak payah gi farmasi doctor dah depan mata.

Lepas tu, kan aku kata, debit card aku expired? & by the time kad baru sampai rumah kat Birm pun aku dah selamat sampai kat Malaysia. Jadi duduk kat Malaysia ni, aku dengan duit pound ada  £10 ni boleh survive lama pula dengan rezeki yang Alhamdulillah.. duit ringgit pula memang aku simpan dalam purse berbeza. Jarang la kena keluar duit. Tak, aku memang tak mintak duit kat parents jugak. Tapi yang lagi terharu tu sebab ramai kawan-kawan & family members belanja sepanjang aku balik Malaysia. Ada nak dekat 10 orang kot within a month plus?? Hai memang tak boleh merungut lah kalau badan naik. (-_-') Rezeki lagi..

Masa aku nak fly balik ke UK, sehari sebelum tu aku pergilah beli barang nak bawa balik. Aku usha telekung travel yang kecik yang senang masuk beg tu. Nak beli ke tak nak? beli ke taknak? Hmm.. takpelah tak payah lah beli. Jimat duit. Lepas tu masa aku kat KLIA, ada kawan yang datang nak hantar. Study buddy aku Nadhirah datang sebab mungkin tak sempat jumpa dah, dia nak sambung PhD kat Jepun. Dia pass aku satu beg macam goodie bag. Gifts untuk aku katanya. Aku pun excited lah wah dapat hadiah? Sekali tengok ada telekung travel warna mint green. Aku macam.. apa ni?? Mana you tahu semalam I nak telekung travel? Terharu tahap apa dah ni. wuwuwu.. Lagi sekali aku rasa bersyukur. Tak, takde sapa tahu aku nak telekung travel. Dia tergerak hati nak belikan untuk aku. =)

Rupanya tak sampai disitu aje Allah bagi aku rezeki walau bukan dalam bentuk wang ringgit. Bila umur makin meningkat ni, perasaan nak saving tu turut makin meningkat. (ehem, biasalah cita-cita nak jadi millionaire lepas baca buku Adam Khoo.Ahaks!) Baru-baru ni aku nak hantar kawan aku ke airport London Heathrow. Aku berkira-kira, nak hantar ke tak sebab tiket train bukanlah murah sangat. Tapi aku pergi juga. Dapatlah murah sikit dari biasa. Dalam  £14 return tiket. Flight kawan aku pukul 10pm. Train yang ada untuk pulang ialah train paling last dari London Euston ke Birmingham. Pukul 11.30pm. Kalau aku terlepas, aku serius tak tahu nak tidur mana. Rumah makcik aku ada lah tapi by the time nak naik train nak gi rumah dia pun dah tutup. Jadi waktu aku nak naik train pukul 11.30pm tu aku ditahan dari masuk. Katanya ticket aku tak valid untuk train tu. Lain company. Kalau nak naik gak kena bayar lagi  £20. untuk one way?? Mahal sangat kot bagi aku yang nak saving ni. Nanti sampai Birm pukul 1 lebih bas pun takde dah, kena bayar taxi dalam  £8 pulak.Aku mundar mandir fikir rumah kawan mana yang aku boleh stay. Waktu tu dahla penat sangat kot travel dari pagi berjalan. Muka dah sedih. Then ada sorang pakcik ala Pakistani British ni datang mendekati aku. Ada dalam baya ayah aku kot. Dia pekerja train tu.Dia tanya kenapa? Apa masalah aku? (wah muka aku kronik sangat ke macam bermasalah?). Aku explain la situation aku. Dia pun ambil tiket aku dan pergi ke arah pekerja-pekerja lain & macam bincang something dengan diorang. Aku masih menunggu panggilan kawan aku sebab nak tanya if aku boleh stay rumah dia incase tak dapat balik Birm malam tu. Aku tengok pak cik tadi pegang je tiket aku. Aku rasa macam.. "sudahlah saya tak dibenarkan naik train, kenapakah pakcik nak ambil tiket saya pula ni?? sobss.." Selepas pakcik tu berbincang dengan pekerja-pekerja dia (aku rasa pakcik tu macam ketua bahagian tu ke apa) dia datang pada aku & kata this time dia benarkan aku naik train. Next time, make sure beli tiket company yang betul. Memang confusing sikit train kat sini nak beli kena ikut company. Masa dia bagi aku masuk tu, pekerja dia yang lain bagitahu aku patut berterima kasih kat pakcik tu. (sebab dia ketua kot). Aku terus sebut Alhamdulillah.. Faham tak perasaan bila kau sorang perempuan, nak travel balik dah nak dekat midnight, yang kalau kat Malaysia boleh kena rotan ni dengan mak. Plus takut if tak dapat balik taktahu nak lepak mana sorang-sorang. Plus mat salleh ni kalau midnight je suka mabuk-mabuk then kacau orang. Heeee.. lagi scary dari hantu.

Waktu terjelepuk duduk kepenatan tunggu train aku kat terminal mana. 
Location: London Euston Station.


Lepas je aku dibenarkan masuk train, aku pandang pakcik tu dengan mata dah berair. Allah bless you. Aku kata. Waktu kaki melangkah nak masuk train.. aku yang susah nak menangis ni mengalir air mata aku. Sebab terlalu terharu dengan kebesaran-Nya. Sebenarnya lately aku cuba ikut pesan mak aku buat solat sunat dhuha untuk murah rezeki. Aku cuba ikut, plus selalu doa lepas solat minta jalan aku dipermudahkan walau dimana aku berada sebab aku tahu, aku selalu jalan sorang. Aku terus ingat Allah yang Maha pemurah. Sebab selalu murahkan rezeki aku, walau bukan dengan duit. Tapi selalu jalan hidup aku dipermudahkan bila sesuatu yang buruk jadi. Aku macam speechless. Rasa macam huwaaaa.. aku ni makhluk yang hina, banyak buat dosa tapi Allah tetap bagi apa yang aku perlukan..why? why?.. rasa malu kan.. Oh selain tu, aku cuba banyakkan bersedekah. Lagi aku rasa aku tengah kesempitan duit, lagi aku cuba bersedekah. Nampak je tabung untuk anak yatim ke apa, aku masukkan duit. Tak perlu banyak pun. Asalkan ikhlas. Sehari sebelum aku dapat telekung travel tu aku teringat aku ada masukkan duit dalam tabung anak yatim dengan tabung bencana alam.

p/s: Aku tak tahulah life korang macam mana. Tapi bila cakap pasal hidup dipermudahkan jalan ni, wallahualam kenapa? Adakah sebab memang Allah nak bagi? Ke sebab doa ibu? mak aku yang selalu doakan anak dara dia di perantauan ni? Ke sebab doa aku sendiri juga? Cuma aku ada satu prinsip jugak. Aku percaya kalau kita tolong orang, permudahkan kesusahan orang..nanti urusan kita pun dipermudahkan. Prinsip aku, selagi boleh tolong aku tolong. Dengan syarat, aku mampu. Kadang pun tak mampu.Tak kisahla tolong dari segi apa. Kalau dari segi blogging ni selalunya aku cuba share apa yang orang nak tahu pasal studies, reply orang email walau kadang soalan macam &*%#@ sakit jiwa gak la nak menjawabnya. Cuma kadang bila pembaca reply balik email yang aku reply & mereka katakan "saya doakan hidup akak dipermudahkan & berjaya" tu aku macam..hmmm..harap doa tu memang betul doa & ianya makbul. Wallahualam.. Kalau jalan hidup korang banyak sangat masalah bersimpang siur gituh, cuba tanya diri balik, rajin tak sedekah?

*dalam London tube* 
Tengok abam sebelah ni acah-acah malu lettew..


Be positive. Positivity will come to you. Law of attraction. 

Setiap hari nak improve diri sendiri. 


Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...